…
19 Temmuz 2016, Salı

15. Merkezi Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi


Merkezi Koordinasyon 15. Toplantısı  Bakanlığımız toplantı salonunda  yapıldı. Çocuk Koruma Kanunu gereğince oluşturulan  merkezi koordinasyon  ile ülkemizde  çocuklara yönelik  koruyucu ve destekleyici hizmetlerinin yerine getirilmesi; yürütülen  çalışmaların değerlendirilmesi  ve geliştirilmesi amacıyla kurumların koordinasyonunun sağlanması  hedefleniyor.
 


Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Mustafa Karaman başkanlığında yapılan toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr Serhat Ayrım, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısını temsilen Dr Selim Çapar, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısını temsilen Dr. Bekir Keskinkılıç, Genel Müdürümüz Ahmet Okur, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürünü temsilen Murat Binici katıldı. Ayrıca mevzuat gereğince konulara ilişkin görüşleri alınmak üzere ASPB 1. Hukuk Müşaviri Ahmet Murat Altuğ, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Genel Müdür Yardımcısı Serdal Eravcı, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Daire Başkanı Sedide Akbulut ile söz konusu bakanlıklardan konuya ilişkin çalışmaları yürüten personel katıldı.

 

Açılışın konuşmasını yapan Müsteşar Yardımcısı Mustafa Karaman, ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönemde milletimizin gösterdiği birlik ve beraberliğin önemine değindi. Çocuk koruma alanında yapılan çalışmaları içeren sunumdan sonra gündem maddelerinin karara bağlanması ile toplantı sona erdi.
Bilindiği üzere 2005 yılında; değişen toplumsal şartlara bağlı olarak çocukların, duygusal, fiziksel ve/veya cinsel istismara uğramaları nedeniyle korunma altına alınmalarında artış görülmesi, ayrıca uygulama, hukuki vb. düzenlemelere yeniden ihtiyaç duyulması, çocuklara ilişkin koruyucu ve önleyici sistemin geliştirilebilmesini sağlamak amacıyla 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu yürürlüğe girdi.
Bu kanunla birlikte oluşturulan yeni çocuk koruma sisteminde; alışıla gelen kurumsal bakım hizmetlerinden ziyade çocuğun en temel hakkı olan aile yanında desteklenmesi ve buna yönelik koruyucu önleyici çalışmaların yapılmasına öncelik veriliyor. Ayrıca her kurumun kendi içinde çocukla ilgili yürüttüğü çalışmaların diğer sistemlerle de ilişkili olması nedeniyle kurumlar arası koordinasyonu zorunlu kılmaktadır. Böylece bu koordinasyonun sağlanarak çocuğun ihtiyaç duyduğu hizmetlerin bütüncül olarak müracaatçıya sunulması sağlanmaktadır.
Çocuk koruma hizmetlerini sunmaktan sorumlu ve işbirliği yapılacak kurumlar arasında bu koordinasyonun sağlanması için Merkezi, İl ve İlçe düzeyinde koordinasyonlar oluşturulmuştur. Bilindiği üzere Merkezi Koordinasyonun sağlanması görevini Adalet Bakanlığı yürütmekte iken 2011 yılında Bakanlığımızın kurulması ile birlikte bu görev Bakanlığımızca yürütülmektedir.