…
16 Kasım 2022, Çarşamba Ankara, Türkiye

Türkiye- Azerbaycan Arasında Aile, Kadın Ve Çocuk Politikaları Alanında Ortak Çalışma


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Problemlerinden Sorumlu Devlet Komitesi arasında aile odaklı hizmetler alanında iş birliğini güçlendirmek üzere imzalanan faaliyet planı kapsamında Türk devletlerinde aile değerlerini tanıtmak ve güçlendirmek için "Türk Dünyası Aile Festivali” düzenlenecek, kadının güçlendirilmesi konusunda iyi uygulama örnekleri değerlendirilecek.

Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Problemlerinden Sorumlu Devlet Komitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında “Aile, Kadın ve Çocuk Politikaları Alanında İşbirliği Protokolüne ilişkin Faaliyet Planı” imzalandı. Bu alanlarda iş birliğini pekiştirmek amacıyla imzalanan ve 2023-2025 yıllarını kapsayan faaliyet planında, önemli başlıklar yer alıyor.

Tematik çalışma grupları oluşturulacak

Azerbaycan ile 2023 yılı içerisinde tüm faaliyetlerin koordinasyonu, izlenmesi ve değerlendirilmesi için bir heyet; aile, kadın ve çocuklarla ilgili ortak faaliyetlerin yürütülmesi için tematik çalışma grupları oluşturulacak.

"Türk Dünyası Aile Festivali” düzenlenecek

Türk devletlerinde aile değerlerini tanıtmak, desteklemek ve daha da güçlendirmek amacıyla "Türk Dünyası Aile Festivali” düzenlenecek.

Aile odaklı hizmetler, aile eğitimi, aile danışmanlığı hizmetleri ve psikososyal destek alanlarında karşılıklı deneyim alışverişinde bulunulacak. 

Aile, kadın ve çocuk alanında iş birliğinin geliştirilmesi, statülerinin güçlendirilmesi adına kurumlararası bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak. Bu konularda ortak eğitim programları, karşılıklı inceleme ziyaretleri, uluslararası toplantılar, seminerler, çalıştaylar ve benzeri programlar düzenlenecek.

Çocuk Koruma Mobil Ekiplerinin çalışmalarına ilişkin deneyim paylaşımı yapılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Çocuk Danışma Kurulu ile Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesine bağlı Çocuk Elçiler Meclisi arasında çocuk haklarının korunması, çocukların sosyal etkinliklere katılımlarının ve liderlik niteliklerinin artırılması alanında ortak faaliyetler uygulanacak.

Çocuk haklarının korunmasına yönelik çalışan uzmanlara çeşitli alanlarda eğitimler verilecek. Çocuk Koruma Mobil Ekiplerinin çalışmalarına ilişkin deneyim paylaşımı yapılacak.

Kadının güçlendirilmesi konusunda iyi uygulama örnekleri değerlendirilecek

Kadının güçlendirilmesi konusunda iki ülke arasındaki iyi uygulama örneklerinin değerlendirildiği uzman toplantıları düzenlenecek.

Aile, kadın ve çocuk alanlarında farkındalığı artırmak için yazılı, görsel ve dijital medyada kampanyalar yürütülecek. Faaliyet planı ile ayrıca, kadın ve çocuklar üzerinde çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının kapasite, bilgi ve deneyimlerini arttırmak için iş birliği sağlanması da hedefleniyor.

Bakanımız Derya Yanık ve Bahar Muradova, 4 Kasım’da bir araya geldi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık ile Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova, 4 Kasım 2022 tarihinde İstanbul’da bir araya geldi. İkili görüşmede iki ülke arasında “Aile, Kadın ve Çocuk Politikaları Alanında İş Birliği Protokolüne ilişkin Faaliyet Planı” imzalandı.