…
…
…
…
…
26 Haziran 2019, Çarşamba

İl Müftülüğünde Görev Yapan Hocalarımıza Koruyucu Aile Olmak Üzere Hizmetlerimizi Anlattık


17/08/2019 Tarihinde il Müdürümüz Sayın Bekir KOÇYİĞİT, il Müftülüğü toplantı salonunda başta koruyucu aile hizmeti olmak üzere kurum hizmetlerimiz hakkında değerli hocalarımızı bilgilendirmek amacıyla toplantı gerçekleştirmiştir. İl Müftümüz Sayın Orhan GENÇ ' in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda özellikle bakıma muhtaç çocuklarımızın devlet koruması altında koruyucu ailelerle buluşabilmesi için hocalarımıza " Koruyucu Aile Hizmeti " hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapılarak bu manevi hizmetin toplumumuzda yaygınlaştırılması için destekleri istenilmiştir.

1. Koruyucu Aile nedir?
 
Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayarak bakım altına alınan  çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettirdikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.
 
2. Şu an Bolu’da kaç koruyucu aile var ?
 
İlimizde 21 koruyucu ailemiz bakım altındaki 29 çocuğumuza bakım sağlamaktadır.
 
3. Hangi çocuklar koruma altına alınıyor? Bu çocukların bir yaş aralığı var mıdır?
 
Anne ve babasının yanında ihmal vb. durumlar nedeni ile bakımlarının sağlanamadığı çocuklar bakım altına alınmakta olup bu ailelerin temel sorununda ekonomik yoksunluk bulunmamaktadır. Çünkü bir çocuğu bakım altına almak en son çare olarak görülmekte olup yoksunluk içerisinde olan ailelerimize yardımlar sağlanmaktadır.
 
18 yaş altı tüm çocuklar bu hizmetten yararlanmaktadır.
 
4. Koruyucu aile olmakla evlat edinmek arasındaki fark nedir?
 
Evlat edindirilen çocuklar genellikle terkedilmiş anne ve babası belli olmayan çocuklarla anne ve babasının rıza kararı ile mahkeme yoluyla ailelerin nüfusuna geçmektedir. Artık o ailenin kendi çocuğu olup mirasçısı olur. Koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocukların velayet hakları öz ailesinde olup koruyucu aile devlet kontrolü ve desteği ile çocuğa bakar ve sevgisini verir. Bu çocuklar kurum bakımında kalan çocuklara sağlanan haklardan yararlanmaya devam eder, koruyucu ailenin nüfusuna geçemez.
 
5. Koruyucu aile olmak isteyenler hangi şartları barındırmalı? Yasal işlemler nelerdir?
 
Koruyucu aile olacak kişilerde evde yaşayan tüm aile bireylerinin hizmeti kabul etmesi gerekir. Koruyucu anne ve babaların T.C. vatandaşı olması, Türkiye’de ikamet etmesi, başvuru esnasında 25-65 yaş aralığında olması, en az ilkokul mezunu olması, düzenli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
 
Devlet koruması altına alınmış çocuklara koruyucu aile olmak isteyen evli ya da bekar her birey İl Müdürlüğümüzün koruyucu aile birimine doğrudan başvuru yapabileceği gibi e-devlet veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının internet sitesinden başvurularını yapmaları halinde ailelerimiz süreci başlatabilmektedir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Koruyucu Aile Birimi tarafından istenen evrakların (sağlık raporu, adli sicil kaydı, gelir durumunu gösteren belge, diploma vb.) aileler tarafından tamamlanması ve birimimiz tarafından yapılan incelemelerde ailenin koruyucu aile olmaya engel herhangi bir durumunun bulunmaması halinde koruyucu aile olabilirler.