…
25 Kasım 2020, Çarşamba Bolu - Türkiye

İl Müdürümüz Bekir Koçyiğit'in "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" Mesajı


Kadına yönelik şiddet olgusunu dünyanın gündemine taşımak, soruna ve çözüm yollarına ilişkin çalışmalar yapılması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında alınan kararla 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü" olarak kabul edilmiştir.  

Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak, herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadının toplum içindeki saygınlığı, itibarı ve etkinliği, gelişmişliğin ve medeniyetin de bir göstergesidir.

Millet olarak tevarüs ettiğimiz inanç ve değerler dünyasında kadın her zaman muhterem ve onurlu bir yere sahiptir. Kadına yönelik şiddetin bizim dünyamızda hiçbir gerekçesi ve yeri yoktur. Bu tür menfur olayları, hem kul hakkına girmek hem de bir insanlık ayıbı olarak görüyoruz.

Bakanlığımız bu konuda gelişen toplumsal hassasiyetten ve bilinçten memnuniyet duyuyor, bu farkındalıktan büyük güç alıyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken bütün tedbirleri araştırıyor ve “sıfır tolerans” ilkesiyle etkin şekilde hayata geçiriyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştireceğimiz toplumsal bir seferberlik süreci, kadınlarımızın ve bütün toplumun geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının insan haklarının güçlendirilmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır.  Bu amaçla; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesine  ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ışığında, yeni gelişmeler, ihtiyaçlar ve eksiklikler göz önünde bulundurularak, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları” hazırlanmıştır. Bu eylem planı kapsamında İl Müdürlüğümüzce Kadına Yönelik İl Eylem Planı hazırlanmış ve uygulaya konulmuştur.  Bu ve benzeri yasal düzenlemelerin yanı sıra çok boyutlu bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun her kesiminin ortak ve kararlı mücadelesiyle mümkün olacaktır. 

2020 yılı Kasım ayı itibarıyla 111’u Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza bağlı olmak üzere ülke genelinde hizmet veren 146 kadın konukevimiz 3.508 kapasite ile hizmet sunulmaktadır.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2007 yılından itibaren başlatılan eğitimlerle bugüne kadar Ülke genelinde 1.946.023 kişiye eğitim ve seminerler verilmiştir.İlimizde ise şiddetin önlenmesi amacıyla farkındalık ve bilinçlendirme sağlamak amacıyla Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, kolluk kuvvetlerine , er ve erbaşlara, mahalle ve köy muhtarlarımıza olmak üzere 2019 yılında 5235 kişiye 2020 yılında ise 2180 kişiye eğitim verilmiştir.

Bu bağlamda; 25 kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün dünyada ve ülkemizde  kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, toplumsal yaşamda kadının güçlendirilmesi, eşit hak, fırsat ve imkanlardan yararlanmasına katkı sağlayacak önlemlere ışık tutmasını temenni ederim”

 Tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum.