…
…
…
…
…
…
…
…
16 Mart 2021, Salı Bingöl, Türkiye.

İl Müdürlüğümüze Bağlı Bingöl Sosyal Hizmet Merkezi’nde Görevli Personellerine Madde Bağımlılığı Semineri Düzenlendi


İl Müdürlüğümüze bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nde görev yapan Sosyolog Handan ÇİFTÇİ ve Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Uzman Narko Rehber Eyüp ESERGÜN tarafından Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında sağlıklı ve mutlu toplumların oluşması için, aile yaşam kalitesinin artmasına yönelik İl Müdürlüğü’müze Bağlı Bingöl Sosyal Hizmet Merkezi Personellerine Madde Bağımlılığı 16.03.2021 tarihinde  40 kişiye  Madde Bağımlılığı konulu seminer verildi.

Bingöl Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sn. Aydın POLAT’ın da katılımıyla gerçekleştirilen COVİD-19 Pandemi sürecinden dolayı,  iki farklı oturum halinde, sosyal mesafe ve tedbir kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilen seminerde;

 Bakanlığımız tarafından “Eğitim ailede başlar.” ilkesinden hareketle aileyi koruyan, ailenin huzur ve refahını geliştirmeyi amaçlayan bir perspektifle hazırlanan ve uygulanan Aile Eğitim Programı, toplumun dikkatinin ailenin önemine çekilmesine, aile bireylerinin karşılaştıkları sorunları en aza indirebilmelerine ve aile odağında çözülmesine yardımcı olmaktadır. Koruyucu ve önleyici bir sosyal politika hedefi olarak gördüğümüz ve ailenin birleştirici gücünü ön plana çıkaran Aile Eğitim Programı ülkemiz için önemli bir kazanımdır.

Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma” Eğitiminin İçeriği Nedir?

Bu eğitim, madde kullanım riski olan bireylerin ve ailelerinin; madde kullanım süreçleri, madde kullanım riskini arttıracak etkenler, risk grubunda bulunanlara nasıl uygun müdahale edileceği, kaymanın öncü sinyalleri, baş etme yöntemleri ve kaymayı önleme teknikleri, kötüye kullanılan maddeler hakkında bilgilenmelerine ayrıca ergen sahibi ailelerin; ergenlik dönemi ve bu dönemdeki değişimler, ergenlikte riskli davranışlar, sorun alanları ve yapılması gerekenler hakkında bilinçlenmelerine, beraberinde uygun ebeveyn tutumlarını ve müdahale yöntemlerini uygulayacak yetkinliği kazanmalarına katkı sağlamaktadır.

Madde Kullanımından Uzak Tutacak Faktörler Nelerdir?

 Madde kullanımı için birçok risk faktörü varken, ergenleri madde kullanımından uzak tutacak birçok farklı etmen bulunmaktadır.

 Araştırmalarda madde ve alkol bağımlılığından koruyucu etkenler olarak;

  • Güçlü ve pozitif aile bağları,
  • Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşları ve neler yaptıklarından haberdar olması,
  • Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması,
  • Ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları,
  • Okulda başarılı olma,
  • Okul, kulüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ,
  • Uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilenme yapılması olarak gösterilmektedir. Madde kullanımından uzak tutacak koruyucu faktörler çevresel, ailesel ve kişisel faktörler olarak değerlendirilmektedir.