…
11 Nisan 2016, Pazartesi

Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SIROMA) Ulusal Basın Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.


Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımlar Aracı (IPA) kapsamında Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan “Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SIROMA)”  Ulusal Basın Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.
 
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal İçerme Daire Başkanı Zeynep Han Akın’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü İnci Sezer Becel ve Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Peter Reick tarafından yapılan sunumlarla projenin amaçları, beklenen sonuçlar ve bu sonuçlara ulaşmak için gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgi verildi.
 
Yaptığı konuşmada projenin hedef grubunun, Roman Vatandaşlar olduğunu ayrıca göçmenler, yoksul ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya olan dezavantajlı kişiler olduğunu belirten Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü İnci Sezer Becel, “Bu kapsamda, hedef gruplara sunulan eğitim, mesleki eğitim, hayat boyu öğrenme kapsamındaki eğitimlerin erişimini kolaylaştırmak ve arttırmayı amaçlıyoruz ayrıca hedef kitleye yönelik sosyal koruma ve sosyal yardım hizmetlerini arttırmak, kamu hizmeti sağlayan farklı kurumlar arasındaki koordinasyonu yükseltmek, hedef grupların sosyal içermelerine yönelik bilgi ve farkındalık düzeyini geliştirerek, sosyal uyumu iyileştirmek, hedef grupların kamu hizmetlerine erişimlerini ve bu hizmetlere taleplerini artırmak, istihdam edilebilirliklerini yükseltmek projede amaçlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
 
Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi’nin 12 ilde (Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir, Tekirdağ ) 24 ay süreceğini dile getiren Becel, “Roman vatandaşlarımıza çeşitli konularda yardım ve danışmanlık hizmeti sunulacak. Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde araştırmalar gerçekleştirilecek. Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilerek çocukların okul öncesi ve ilköğrenim düzeyinde başarısının artırılması için destek çalışmaları yürütülecek. “ dedi. Romanların sağlık sisteminden daha kolay yararlanmasına yönelik eğitimlerin ve bu doğrultuda çalışmaların yapıldığını vurgulayan İnci Sezer Becel, ”Ayrıca mesleki kurslara erişimi sağlamak ve ücretsiz taşıma hizmeti sunmak gibi faaliyetler gerçekleştirilirken, Romanların mesleki nitelikleri geliştirilerek istihdam edilebilirlikleri artırılacaktır” dedi.
Proje hakkında verilen bilgilerin arından toplantının sonunda basın mensuplarının soruları cevaplandı.