…
…
…
27 Ocak 2023, Cuma Ankara

Roman Vatandaşlara Yönelik Yeni Strateji Belgesi (2023-2030) ve Belgenin I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) Yürürlüğe Girdi


Roman vatandaşlarımızın yaşam koşulları ve refah düzeylerinin iyileştirilmesine katkı sunmayı amaçlayan “Roman Vatandaşlara Yönelik Yeni Strateji Belgesi (2023-2030) ve belgenin I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) 23 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz dönem uygulaması gerçekleştirilen Strateji Belgesi (2016-2021) ve bu belge ile birlikte yürütülen I. ve II. Aşama Eylem Planları eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve sosyal hizmetler ile sosyal yardımın yanı sıra izleme ve değerlendirme alanlarını kapsarken; yeni Strateji Belgesi’nin I. Aşama Eylem Planı’na “Genel Politika Alanları” alt başlığıyla yeni bir faaliyet alanı eklenerek, belgenin kapsamı genişletildi.

14 Mart 2010’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘Roman Açılımı’ ile birlikte, Türkiye'nin kültürel yapısını meydana getiren gelenekleri ve değerleri oluşturarak ve benimseyerek bu toprakların kadim sakinlerinden olan Roman Vatandaşlara daha özel bir ilgi gösterilmeye başlanmasıyla ilerleyen ve bugüne kadar gelen bu süreçte Roman Vatandaşların temel kamu hizmetlerinden daha etkin bir şekilde faydalanmaları hedeflenmektedir.

Eylem Planı 6 ana başlık - eğitim, istihdam, barınma, sağlık, sosyal hizmet ve sosyal yardım, genel politika alanları - altında toplam 34 eylemi kapsamaktadır. Barınma alanında yapılacak çalışmalarla Roman vatandaşlarımızın yaşam biçimleri ve talepleri dikkate alınarak özgün konut projeleri hayata geçirilmesi ve ayrıca Roman vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir çevrede ikamet edebilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. İstihdam alanında yapacağımız çalışmalarda Roman vatandaşlarımızın istihdama erişiminin desteklenmesi, nitelikli istihdam ve iş hayatına katılımlarının artırılması hedeflenmiştir. Sağlık ve eğitim alanlarında ise Roman vatandaşlarımızın sağlık durumlarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerine erişiminin artırılması, nitelikli sağlık okuryazarlığı kazanmaları, kaliteli eğitim olanaklarına erişimlerinin kolaylaştırılması ve okullaşma ile okur-yazarlık oranlarının artırılması sağlanacaktır. Ayrıca; Roman vatandaşlarımızın refah seviyelerinin artırılması amacıyla sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerden etkin bir şekilde yararlanmaları sağlanacaktır. Son olarak Genel Politika alanında ise Roman vatandaşların toplumla bütünleşmelerinin önündeki engelleri tespit edip, kamu kurumlarının ve kişilerin bilgi ve farkındalık seviyelerini yükselterek toplumsal kaynaşmanın geliştirilmesine katkı sağlanacaktır.

Bu çerçevede, Eylem Planı kapsamında yer alan hedef ve faaliyetlerin Bakanlığımız koordinatörlüğü kapsamında ilgili tüm paydaşlar ile etkin bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.

Belgeye ulaşmak için tıklayınız.