…
…
…
01 Ekim 2024, Salı Ankara

Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve I. Aşama Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi


Bakanlığımız koordinesinde yürütülen Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi çerçevesinde I. Aşama Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı, 30 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Kamu kurum kuruluşları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ile Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 25 ilin, Bakanlığımız il Roman koordinatörlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’ın açılış konuşması ile başladı.

Bakanımız Göktaş konuşmasında; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2009'da başlatılan Roman açılımının bugün sosyal politikalar açısından çok anlamlı bir noktaya ulaştığını ve ilgili kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşların katkılarıyla Romanlar için pek çok projenin hayata geçirildiğini dile getirdi. Bu çalışmada ana hedeflerinin Romanların yaşam koşullarını iyileştirmek ve sosyoekonomik refah seviyelerini yükseltmek olduğunu aktaran Göktaş, Eylem Planının içeriğine ilişkin şunları kaydetti:

 “Eğitim, istihdam, barınma, sağlık, sosyal hizmet, sosyal yardım ve genel politikalar olarak 6 farklı alanda hazırlanan strateji belgemizin 1. Aşama Eylem Planı, 34 eylem, 78 faaliyet alanından oluşuyor. Bu faaliyetlerle Roman vatandaşlarımızın sosyal hizmetlere erişimlerini artırmayı hedefliyoruz. Bu adımların yanı sıra, bugün oluşturduğumuz İzleme ve Değerlendirme Sistemi Bilişim Altyapısı kapsamında güncel verilere dayalı bir raporlama sistemiyle eylem planlarının hangi aşamada gerçekleştirildiğini takip edilebileceğiz."

Türkiye genelindeki 90 Sosyal Dayanışma Merkezleri (SODAM) ile başta Romanların mesleki ve sanatsal gelişimlerine yönelik eğitimler verdiklerini aktaran Göktaş, merkezdeki mesleki kurslarla ayrıca kadınların gelişimine ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olduklarını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak’ın moderatörlüğünde yürütülen oturumlarla devam eden toplantıda, Eylem Planının Ocak 2023-Temmuz 2024 dönemi gerçekleşmelerine ilişkin sunum yapıldı. Toplantı; kamu kurumları temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin söz almalarının akabinde genel değerlendirme ve sonuç bölümüyle sona erdi.