…
18 Aralık 2020, Cuma Ankara

En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Sosyal Hizmetlere Erişiminin Artırılması Projesi


Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT-II) kapsamında AB Delegasyonu ve Bakanlığımız arasında “En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Sosyal Hizmetlere Erişiminin Artırılması Projesi”  17 Aralık 2020 tarihinde imzalandı. Çevrim içi ortamda yayınlanan imza töreninde Projeyi, Bakanlığımız adına Bakan Yardımcımız Adnan ERTEM, AB Delegasyonu adına Nikelaus MEYER-LANDRUT imzaladı. İmza töreninde FRIT kapsamında AB Delegasyonu ile 8 ayrı başlıkta farklı kamu ve kuruluşları ile sözleşme imzalandı.

Törende açılış konuşmasını yapan Nikelaus MEYER- LANDRUT: “ Bugün Türkiye’deki mülteciler için sağlanan 6 milyar Avroluk mali yardım sözleşmesinin tamamlanması açısından son derece önemli bir dönüm noktasındayız.  Mali Program; Türkiye’deki ev sahibi toplumun ve mültecilerin ihtiyaçlarını kapsamlı bir şekilde garanti etmeyi hedefliyor” dedi.

Bakan Yardımcımız Dr. Adnan Ertem’de : “Avrupa Birliğinin Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı kapsamında doğrudan hibe şeklinde verilecek olan 245 milyon artı 20 milyon Avroluk fon, yaşam mücadelesi verenleri insani şartlarda ağırlamayı sürdürmek adına bu fonların devamlılığı küresel yük paylaşımı bağlamında gereklidir. Ülkelerinde devam eden olaylardan dolayı ev sahipliği yaptığımız koruma altındaki bu kişilerin eğitim, sağlık da dahil olmak üzere temel haklara ve hizmetlere erişimi artırmaya dönük çabalarımız devam etmektedir.” dedi.

Ertem sözlerine: “20 milyon Avroluk fon da En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Sosyal Hizmetlere Erişiminin Artırılması Projesinde kullanılacaktır.  Bu proje kapsamında Bakanlığımız bünyesinde yer alan; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüz ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz bulunacaktır. Bu projenin koordinasyonunu Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz yapacaktır.” şeklinde devam etti. Tören,  mali programı diğer Bakanlıkların da imzalaması ile son buldu.

Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT-II)” kapsamında Sosyal Koruma Sektörü alanında Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülecek Proje ile çocuk, kadın, engelli ve yaşlı fertler başta olmak üzere hem Türk vatandaşlarına hem de geçici ve uluslararası koruma altındaki fertlere yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında Genel Müdürlüğümüz faaliyet alanına giren konularda; 10 yeni SHM’nin açılması, 10 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi temin edilmesi, Aile Eğitimi Programı’nın (AEP) Arapçaya çevrilmesi, eğitici eğitimlerinin verilmesi ve eğitim materyallerinin basılması, Geçici koruma ve uluslararası koruma altındaki kişilere yönelik sosyal anlaşmayı artıran ve kişisel gelişimlerini destekleyen sosyo-kültürel faaliyetlerin ve farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi hedefleniyor..