…
…
…
18 Aralık 2022, Pazar Adana

Bakanımız Derya Yanık Adana'da 4 Yeni Sosyal Hizmet Merkezinin Açılışını Gerçekleştirdi


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Sosyal Hizmet Merkezlerinin Bakanlığın çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar gibi ana hizmet başlıklarını koordine eden çok önemli hizmet birimleri olduğunu belirterek, “17'si 2022'de olmak üzere 2013 yılından bu yana ülkemiz genelinde açtığımız sosyal hizmet merkezlerinin sayısını 2022 sonunda 400'e, 2023 yılında ise 410'a çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

 

“16 Sosyal Hizmet Merkezi Açtık”

Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” vizyonu ve güçlü liderliğiyle vatandaşların hizmetlere erişimini kolaylaştırmak için farklı ihtiyaçlara göre şekillenen yeni projeleri birer birer hayata geçirdiklerini anlattı.

Avrupa Birliği delegasyonu işbirliğinde “Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı” kapsamında Türk vatandaşları, Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma statüsündeki kişilerin sosyal hizmetlere erişimini artırmayı hedefleyen Sosyal Hizmetlere Erişimin Artırılması Projesi'nin (SOHEP) de bu vizyonun ve liderliğin bir örneği olduğunu dile getiren Yanık, bu proje kapsamında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Yanık, sosyal hizmetlere erişiminin artırılmasının amaçlandığı bu proje kapsamında, koruma altındaki bireylerin yanı sıra çocuk, kadın, engelli ve yaşlıların da nitelikli hizmetlere erişebilmesi için sosyal hizmet merkezleri açtıklarını vurguladı.

Hatay, İzmir, Mersin, Antalya, Adana, Balıkesir, Düzce, İstanbul, Kırıkkale, Osmaniye ve Aydın'da toplam 16 sosyal hizmet merkezi açtıklarını aktaran Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün burada SOHEP kapsamında Adana Sarıçam'da 1, Hatay Defne, Arsuz ve Samandağ'da 3 olmak üzere 4 Sosyal Hizmet Merkezimizin açılışını yapacağız. Bu merkezlerimizde vatandaşlarımızın uluslararası ve geçici koruma statüsündeki bireylerin sosyal hizmetlere erişimi önündeki engelleri inşallah kaldıracağız. Hedeflerimizin gerçekleştirilmesi doğrultusunda proje ekibimiz gayretle, azimle çalışmalarını sürdürüyorlar. Projedeki her gelişmeyle vatandaşlarımıza ve aynı zamanda uluslararası ve geçici koruma altındaki bireylere yeni hizmetler sunmaya devam ediyoruz.

Sosyal Hizmet Merkezleri çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerle ailelerine yönelik olarak bakanlığımızın mevzuatı çerçevesinde yapılan başvuruların değerlendirilip, gerekli incelemelerin gerçekleştirildiği ve uygun görülen hizmet modellerinin uygulandığı birimlerdir. Aslında Sosyal Hizmet Merkezleri bizim bakanlığımızın çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar gibi ana hizmet başlıklarını sevk ve idare eden koordine eden çok önemli hizmet birimlerimiz.

Bu birimlerle yaşam biçimlerinde izlenen farklılaşmanın azaltılması, hızlı toplumsal değişme, kentleşme ve göçün oluşturduğu sorunlarla baş edebilme, bireylerin katılımcı, üretken ve kendilerine yeterli hale gelebilmeleri amacıyla koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, destekleyici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerinin yürütülmesini sağlıyoruz.

İhtiyacı olan hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmadık”

Adana'da 6 sosyal hizmet merkezi bulunduğunu ifade eden Yanık, “17'si 2022'de olmak üzere 2013 yılından bu yana ülkemiz genelinde açtığımız sosyal hizmet merkezlerinin sayısını 2022 sonunda 400'e, 2023 yılında ise 410'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün açtıklarımızla beraber 2022 hedefini sağlamış olacağız.” dedi.

Bakan Yanık, Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) arz odaklı hizmete dönüşümün bir sonucu olarak yeni devreye aldıkları hizmet başlıklarından olduğu aktardı.

Sosyal hizmet merkezlerinin de vatandaşın ayağına gidip ne ihtiyacı varsa soran ve ihtiyaca göre hizmet modellerini belirleyen çalışmalar olduğunu anlatan Yanık, şunları kaydetti:

“Gerçekten özellikle pandemi dönemindeki yaptığımız çalışmalara ve dünyayla kıyaslamasına baktığınızda bu 84 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eseridir. Ürettiğimiz sonuçla hepimiz gurur duymalıyız. Şükürler olsun ki ihtiyacı olan hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmadık. Yaşlılarla alakalı söylüyorum, zaman zaman muhalefetten çarpıtmalar geliyor. Yine söyleyeceğim hoşlarına gitmeyecek çünkü işlerine gelmiyor ama ben söylemeye devam edeceğim.

Dünyada o çok gelişmiş dediğimiz ülkelerde bakımevlerinde yaşlıların pandemi dönemindeki ölüm oranları, yüzde 31 ile 82 arasında değişti. Bizim bakımevlerimizdeki pandemiden covidden dolayı yaşlı ölüm oranı 4.4. Bu milletin, bakım veren personelin adeta kendi anne babasına bakarcasına, günlerce o bakım merkezlerinden çıkmayan arkadaşlarımız ürettiği bir sonuçtur. Dolayısıyla bugün Türkiye sosyal hizmetler noktasında dünyada çok önemli bir seviyeyi yakalanmıştır. Çok önemli bir eşiği aşmıştır ve bununla da şükürler olsun ki hepimiz iftihar ediyoruz.”

“Adana’da bugüne kadar 1045 kişiye psikososyal destek hizmeti verdik”

ASDEP personeliyle 2017'den bugüne 5,2 milyon haneye ulaşıldığını dile getiren Yanık, Adana'da 2017-2022 Kasım sürecinde 111 meslek personeliyle 113 bin 953 haneye ziyaret gerçekleştirildiğini belirtti.

Aile eğitim ve iletişimi, hukuk, iktisat, medya ve sağlık olmak üzere 5 alan ve 28 modülden oluşan eğitim setlerinin bulunduğunu vurgulayan Yanık, 2013 yılından bu yana 3 milyon 200 bin kişiye ulaştıklarını söyledi. Bakan Yanık, yaptıkları her hizmetin odağında ailenin bulunduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Bütün çalışmaların merkezinde ailenin mutlu, müreffeh, birbirini destekleyen, kollayan yapısının korunmasını temel alıyoruz. Dolayısıyla engellimizi, çocuğumuzu, yaşlılarımızı mümkünse kendi aile ortamında desteklemekten başlıyoruz. Mümkün değilse ondan sonra diğer sosyal hizmet modellerimiz bunu takip ediyor. Biz ailelerimizi ne kadar güvenli bir liman olarak tutmaya devam edersek çocuklarımızı o kadar güçlü, sağlıklı, mutlu bir biçimde geleceğe hazırlayacağız. Bizim varlık sebebimiz, bu bakanlığın varlık sebebi bu. O yüzden bu çalışmaları çok önemsiyoruz.”

Bakanlık olarak afet ve acil durumlarda da psikososyal destek hizmetleri sunduklarını aktaran Yanık, Adana’da bugüne kadar 1045 kişiye psikososyal destek hizmeti verildiğini bildirdi.

Yanık, Adana'da yaptıkları hizmetlerle ilgili de bilgi vererek, çalışmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilan ettiği “Türkiye Yüzyılı Vizyonu” çerçevesinde “önce insan” anlayışıyla hak temelli bir kapsayıcılıkla sürdürdüklerini kaydetti. ​​​Konuşmaların ardından canlı bağlantıyla Adana'nın Sarıçam ilçesi ile Hatay'ın Defne, Samandağ ve Arsuz ilçelerindeki sosyal hizmet merkezlerinin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Yanık daha sonra Sarıçam'daki merkeze giderek incelemede bulundu.