…
…
16 Mayıs 2024, Perşembe Ankara

Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nın Tanıtım Töreni Gerçekleştirildi


Aile yapısını ve işlevlerini etkileyen faktörleri analiz ederek aileleri tehdit eden her türlü şiddet, zararlı alışkanlık ve eğilimlere yönelik tedbirleri hayata geçiren, aile odaklı politikalar ile aileye hizmet sunan tüm aktörlerin bir arada yer aldığı ortak ve kapsamlı bir vizyon ve strateji belgesinin bulunması önem arz etmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bakanlığımız koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kuruluşların aile ve evlilik kurumunun güçlendirilmesine yönelik takip edecekleri stratejileri, hedefleri ve faaliyetleri içeren “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” 2024-2028 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.

2024-2028 yıllarını kapsayan “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”  “5 Stratejik Amaç”, “15 Stratejik Hedef” ve “100 Faaliyet”i içermektedir. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı, aile kurumunun güçlendirilmesini, değerlerinin korunmasını ve ailenin risklere karşı dayanıklılığının artırılmasını hedefleyen beş ana amaç çerçevesinde yapılandırılmıştır. Bu stratejik amaçlar, “Küresel Riskler ve Demografik Dönüşüm Karşısında Ailenin Korunması”, “Ailelerin Refah Düzeyinin Yükseltilmesi”, “Aile Odaklı Sosyal Politika ve Hizmetlerin Etkinliğinin Artırılması”, “Dijitalleşme Sürecinde Ailenin Desteklenmesi”, “Aileye Duyarlı Çevre Politikaları ile Ailelerin Afet ve Acil Durumlara Dayanıklılığının Artırılması” olarak belirlenmiştir. Vizyon Belgesi ve Eylem Planı ile aileye yönelik yürütülen politikalarda kaynakların etkin kullanılmasını temin etmek, ailelerin hizmetlerden en yüksek faydayı elde etmelerini sağlamak ve kurumsal hizmetlere erişimlerini kolaylaştırıcı mekanizmaları harekete geçirmek için alınması gereken tedbirlere yön vermek hedeflenmiştir.

Eylem Planının hazırlık sürecinde 2023 yılında “aile” odağında bir dizi etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde yapılan çalışmaların geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 81 ilde Aile Çalıştayları düzenlenmiştir. Bununla birlikte ülke genelinde 15 bin 480 hanede ailelerin mevcut durumları ve öncelikli ihtiyaçlarının tespit etmek üzere anketler uygulanmıştır. VIII. Aile Şurasında ailelerin meselelerine ışık tutacak ve eylem planına katkı sağlayacak komisyon toplantıları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile odak grup toplantıları ve hazırlık çalıştayları yapılmıştır. Ardından Aile Şûraları’nın sekizincisi “Türkiye Yüzyılında Ailemiz, İstikbalimiz” sloganıyla yapılarak aileye ilişkin meselelerin çözümünü değerlendiren komisyonları Nüfus ve Demografi, Çevre ve İklim, Yaşam Döngüsü ve Aile Dayanıklılığı, Hukuk, Dijitalleşme ve Sosyal Kalkınma olmak üzere 6 ana başlıkta gerçekleştirilmiştir.

Saha çalışması sonuçlarının analizleri, 81 İlde yapılan Aile Çalıştayları ile Şura’da elde edilen tespitler, Eylem Planı’nın stratejik amaçları, hedefleri ve faaliyetlerinin belirlenme sürecine önemli katkılar sunmuştur. Aynı zamanda Eylem Planı’nın hazırlık sürecinde, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile yakın iş birliğinde odak grup toplantıları ve hazırlık çalıştayı gerçekleştirilerek paydaşların görüşleri sürece etkin bir şekilde yansıtılmıştır.

Eylem Planında tüm tarafların iş birliği ve eş güdüm halinde hareket etmesi, aile odaklı bakış açısının tüm politika ve programlarda yer bularak sağlam adımlarla ilerlemesine katkı sağlamak üzere “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmıştır. 15 Mayıs 2024 tarihinde Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı Tanıtım Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Sayın Bakanımız Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ’ın öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilerek eylem planında yer alan faaliyetlerin hayata geçirilmesine yönelik ilk adım atılmıştır.

Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planını indirmek için tıklayınız.