…
…
07 Nisan 2023, Cuma Ankara

8 Nisan Dünya Romanlar Günü


8 Nisan 1971 tarihinde farklı ülkelerden Roman delegelerin katılımıyla Dünya Roman Kongresi düzenlenmiş ve Uluslararası Roman Komitesi kurulmuştur. Komitenin 1990 yılındaki toplantısında ise 8 Nisan tarihinin Dünya Romanlar Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara yönelik farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür.

Türkiye’de 8 Nisan tarihi ilk kez 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Romanlar Günü olarak nitelendirilmiştir. Genelge ile 8 Nisan Romanlar Günü kapsamında kamu kurumlarıyla birlikte düzenlenecek kutlama etkinliklerinin usul ve esaslarını belirleme görevi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına tevdi edilmiştir.    

Roman vatandaşların yaşam koşulları ve refah düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik yeni eylemleri içeren "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2023-2030) ve I. Aşama Eylem Planı (2023-2025)" 21 Ocak 2023 tarih ve 32080 sayılı Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin koordinasyonu ve sekretaryası Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir.

Söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planında Roman vatandaşların sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesinde eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal hizmetler ve sosyal yardım ve genel politika alanlarına ilişkin amaç, hedef ve eylemler belirlenerek bu konularda görev alacak sorumlu ve ilgili kuruluşlara yer verilmiştir. 

Önceki yıllarda 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri koordinasyonunda, illerde bulunan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımlarıyla iftar programı, bilgilendirme toplantıları ve açık alan etkinlikleri gibi çeşitli etkinlik ve buluşmalar düzenlenmiştir.

Bakanlığımız “bir gün değil her gün Romanlar Günü” şiarıyla faaliyetlerini yürütmeye devam edecektir. Tüm vatandaşlarımızın Romanlar Günü kutlu olsun.