…
02 Şubat 2016, Salı Antalya, Türkiye

Sokakta Yaşayanlara Şefkat Eli


Antalya Valiliği tarafından Antalya'da 18 yaş üstü sokakta yaşayan evsiz ve kimsesiz vatandaşların olumsuz soğuk hava koşullarında yaşam mücadelesi verdiği ve bu vatandaşların geçici de olsa barınma ihtiyacının karşılanması gerekliliği tespit edilmiştir.
     Bu kapsamda 2015 yılı Aralık ayı başında Antalya Valisi Sayın Muammer TÜRKER’in talimatları doğrultusunda ve Vali Yardımcısı Sayın Canan HANÇER BAŞTÜRK’ün koordinesinde bir proje hazırlanmış olup, bu proje kapsamında Antalya İl Merkezinde özellikle kış aylarında ailesi tarafından evden atılan, evden kaçan, ailesi olmayan veya ailesi olduğu halde bütünüyle başıboş bırakılıp, sokakta yaşamaya zorlanan 18 yaş üstü kimsesiz fakir ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlarımızın geçici süreyle barındırılması, aile incelemesi yapılarak gerekli tespit ve mesleki müdahale yapılması amacıyla Antalya Valiliği koordinasyonunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ve Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü arasında bir işbirliği protokolü hazırlanmıştır.
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından bu vatandaşların mobil ekipler aracılığı ile muhafaza altına alınması sağlanmakta olup, muhafaza altına alınan vatandaş hakkında Mobil Ekipte görevli meslek elemanı tarafından ön görüşme yapılarak 18 yaş üstü erkek vatandaşlar SYDV tarafından kiralanan pansiyon odasına, 18 yaş üstü kadın vatandaşlar ise ŞÖNİM’e yönlendirilmektedir. 18 yaş üstü erkek vatandaşlar için Kepez Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde,  18 yaş üstü kadın vatandaşlar için ŞÖNİM’de görevli meslek elemanları tarafından mesleki çalışmalar yapılmakta olup, vatandaş hakkında uygun sosyal hizmet modeli belirlenmektedir.
     Bu güne kadar 19 vatandaşımız ve 1 aile muhafaza altına alınmış, bu vatandaşlarımızdan 12’si çeşitli nedenlerle Antalya İline gelmiş olup, parası olmaması nedeniyle ailesinin yanına dönememiştir. Yapılan görüşme sonucunda 12 kişi yol ücreti karşılanarak ailesinin yanına yönlendirilmiştir. Muhafaza altına alınan 7 vatandaşımız hakkında gerekli aile incelemesi yapılmış olup, 2’si Huzurevine yerleştirilmiş, 2’si Engelli İlk Kabul Birimine Yerleştirilmiştir. 2 vatandaşımız da halen pansiyonda kalmakta olup, Huzurevi başvuruları alınmış, işlemleri devam etmektedir. 1 vatandaşımız pansiyonda 3 gün kalmış olup, hizmetten yararlanmak istemediğini beyan ederek ayrılmıştır.
     Konya İlinde ikamet etmekte iken evlerinin yanması sonucunda sokakta kalarak Antalya iline gelen ve sokakta çadırda kaldıkları tespit edilen 5 çocuklu aile 12.01.2016 tarihinde muhafaza altına alınarak ŞÖNİM’e yerleştirilmiştir. İlk etapta ailenin ev kiralayabilmesi için SYDV’den aile için kira yardımı alınmıştır. 2 çocuk için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde Sosyal ve Ekonomik Destek bağlanması sağlanmıştır. Çocuklar için 5395 sayılı kanun gereği sağlık ve eğitim tedbirleri alınmış, engelli eş için de engelli evde bakım hizmeti için rehberlik yapılmıştır.