…
03 Aralık 2023, Pazar Antalya, Türkiye

İl Müdürümüz Galip SÖKMEN’in “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Mesajı


Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Galip Sökmen ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Sökmen mesajlarında; “Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana ‘3 Aralık’, ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak uluslararası bir gün kabul edilmiştir.
Son yıllarda engellilerimizin toplumsal hayata katılmalarının gerekliliği ve onlara yönelik pozitif ayrımcılık hususlarında önemli bir zihniyet değişiminin yaşandığını görüyoruz. Engelli kardeşlerimizi teşvik etmek, ihtiyaç duydukları yardım elini uzatmak, kalplerdeki ve zihinlerdeki engelleri hep birlikte kaldırmak için gayret göstermek, sorunlarının çözümünde onlara destek olmak, onların hayatlarını kolaylaştıracak her adımda yanlarında olmak hepimizin görevidir.
Engelleri aşmak bir inanç meselesidir. Başarının anahtarı öncelikle inanmaktır. Başarılarıyla bizleri gururlandıran, azim ve kararlılıklarıyla hepimize ilham kaynağı olan; spor, sanat, edebiyat, siyaset, eğitim ve iş dünyası da dahil olmak üzere hayatın her alanında tüm topluma örnek olacak işlere imza atmakta olan engelli kardeşlerimiz buna en güzel örnektir. 'Önce insan' diyen, insanı 'yaratılmışların en şereflisi' olarak gören bir geleneğin mensupları olarak bizler, her konuda engelli kardeşlerimizin yanında yer almaya, onların hayatlarını kolaylaştırmaya büyük önem veriyoruz. Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; Şeyh Edebali'nin "İnsani yaşat ki devlet yaşasın." anlayışından hareketle engelli bireylerimizi toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olarak görüyor, fiziki engellerin değil, kalplerdeki engellerin sorun olduğu bilincinin tüm topluma yayılması; zihinlerdeki engellerin kaldırılması ve engelli vatandaşlarımızın bizim bir parçamız olduğu gerçeğinin idrak edilmesinin sağlaması ve bu kardeşlerimizle ilgili sorunların çözümü için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz.   
Farklılıklarına, engelline bakmadan yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevmek, yaratılana saygı duymak ve hak ettiği değeri göstermek bizim inancımızın da esasıdır. Bütün insanlığı kucaklamayan, insanlığa aynı gözle bakmayan hiçbir anlayış insani ve vicdani olamaz.
Toplumumuzun çok önemli bir kesimini oluşturan engelliler, uzun yıllar boyunca evlerinde, dört duvarın arasında kapatılmaya mahkum bırakıldılar. Fakat devletimizin çalışmalarıyla engellilerimiz adına adeta devrim niteliğinde çalışmalara imza atıldı. Engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalarımız sosyal yardım eksenli değil, hak eksenli olarak yapılandırıldı. Bu sürecin en büyük hasılası, ülkemizdeki engelli vatandaşlarımıza yönelik bakış açısının, zihniyetin kökten değişmesidir. Yapılan bütün çalışmalar bir lütuf olarak değil, uzun süredir eksikliği hissedilen hakların sahiplerine teslim edilmesi olarak görüldü. Eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan erişilebilirliğe, engellileri ilgilendiren birçok alanda yeniliklere gidildi. 2010'da yapılan Anayasa değişikliğiyle engellilerimize pozitif ayrımcılık getirildi. Engelli insanlar için incitici ve ötekileştirici ifadeler bırakılarak engelli ifadesi sadece yazılı metinlere değil, zihinlere de yerleştirildi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesi ile bu gün düzenlenecek etkinliklerin engelleri dolayısıyla karşılaştıkları güçlüklerden yılmadan azimle çalışan, kararlı duruşları ve çabalarıyla hepimize örnek olan kardeşlerimizin sorunları hususunda toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, engelli vatandaşlarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.