…
20 Kasım 2023, Pazartesi Antalya, Türkiye

İl Müdürümüz Galip SÖKMEN’in, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” Mesajı;


İl Müdürümüz Galip SÖKMEN’in, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” Mesajı;

Yetişkinlerden farklı ihtiyaçlara sahip olan çocuklarımızın, dünya genelinde karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından hazırlanan “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”, 193 ülke tarafından imzalanarak o tarihten bu yana “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” adıyla kutlanmaktadır.

Sözleşme, en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların, güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan ve aynı zamanda uluslararası platformda mutabakata varılan, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir. Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur.

Bakanlığımız bünyesinde de ülkemiz genelinde 81 ilimizde aynı amaç doğrultusunda oluşturulmuş olan çocuk hakları komitelerimizle bizler de çocuklarımızın, haklarını savunup kendi aralarında akran dayanışması methoduyla haklarına yönelik bilgi alışverişinde bulunmaları ve tüm çocuklarımızın yüksek yararı ve refahı için çalışmalar yapıp onlar için düzenlediğimiz motive edici etkinliklerimizle çocuk haklarına dair toplumsal yankı uyandırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü her çocuk sağlık, eğitim ve diğer tüm imkânlardan yararlanma ve barış dolu bir dünyada hayatın tüm güzelliklerini yaşama hakkına sahiptir. Suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklarımızın, sevgi dolu bir ortamda, şiddetten, açlıktan, kötü alışkanlıklardan, kin ve nefretten uzak yaşayabileceği bir dünya kurarak sağlık ve barınma sorunu olmayan, her türlü istismardan korunmuş, üreten, özgüveni olan, düşünen, çevresi ile olumlu iletişim kuran, aklın ve bilimin ışığında kendini geliştirmiş, geçmişini unutmayan ve geleceğe ümitle bakan çocuklar yetiştirmek hepimizin ortak görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, "Dünya Çocuk Hakları Günü"nü en içten dileklerimle kutluyor, her birinin ayrı ayrı gözlerinden öpüyor, sevgi ve barış dolu bir yaşam diliyorum.