…
08 Ekim 2014, Çarşamba Antalya, Türkiye

Antalya'da 243 Görme Engelliye Gören Göz Cihazı


Görme engellilere istedikleri yere güvenli ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan 'gören göz' cihazı İl Müdürlüğümüzce dağıtılmaya başladı. "Gören Göz" adı verilen cihaz, navigasyon ve sesli komut özelliği sayesinde görme engellilerin hayatını kolaylaştırılacak. Görme engelliler için bugüne kadar yapılan en iyi yatırımlardan biri olan 'Gören Göz Cihazı', görme engellilerimizin bastonlarıyla beraber kullanmaları gereken kısacası birçok ihtiyacını tek bir cihazla karşılamasını sağlayan ve onları gitmek istedikleri yere ulaştıran ve bir sim kartı takıldığında cep telefonu olarak da kullanılabilecek durumda tasarlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının birlikte yürüttüğü projenin ilk aşamasında 7 ilde toplam 5 bine yakın gören göz cihazı dağıtıldı.
 
         Gören Göz Cihazı Nedir?

      Gören Göz cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu taşım araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir cihaz. Beyaz bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihaz olan Gören Göz cihazı yönlendirme sırasında hastanelerin, bankaların, kamu binaları vb. önemli merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar vermektedir.
     Görme engellinin bilgi çağının getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanması amacıyla hazırlanan ve görme engellilerin kolay ve hızlı bir kullanım ile gitmek istedikleri yerlere sesli komutlar yardımıyla gidebilmesi amaçlayan Gören Göz cihazı görme engellilerin bağımsız hareket olanağına kavuşarak, sosyal yaşamda daha fazla yer alabilmelerini ve yaşam şartlarını kolaylaştırmayı sağlıyor. Görme engellinin bilgi çağının getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanması amacıyla hazırlanan Gören Göz cihazları sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştıracak.