…
08 Mart 2016, Salı Antalya, Türkiye

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle “Kadınları Dinliyoruz” projesi hayata geçirildi.


     Projenin hayata geçirildiği Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Antalya Valisi Sayın Muammer Türker ve eşi Sayın Filiz Türker, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, İl Müdürümüz Abdullah Çalışkan, protokol üyeleri ile sivil toplum kuruluşları katıldı.

     Programda, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Vali Muammer Türker; 8 Mart’ın kadınların sorunlarına dikkat çekerek çözüm önerilerinde bulunulan uluslararası etkinliklerden birisi olduğuna işaret etti. Vali Türker, bütün öğretilerde ve dinlerde kadınların çok özellikli bir konumda olduğunu kaydetti.

      İslamiyet ile Türk kültür ve geleneklerinde de kadının çok ayrıcalıklı bir konumu olduğuna değinen Vali Türker; “1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesi bunun göstergelerinden bir tanesi. Dünyadaki demokratik toplumlarda buna dâhil, kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk tanıyan ülkelerden biri olma payesini bu millet tarihine kaydetmiştir” diye konuştu.

     Gelinen noktada toplumdaki aile içi ve kadına şiddet konularında kafa yormak, sorgulamak ve çözümler üretmek gerektiğini dile getiren Vali Türker; “Bugün uygulanmaya başlaya proje ile kadınlarımızın sorunlarını dinleyip, devlet ve yerel yönetim olarak neler yapabiliriz. Topluma nasıl sorumluluklar düşüyor. Sivil toplum olarak buna nasıl katkı sağlanabilir. Bunların arayışları, farkındalık yaratmak ve çözüm üretmek için bu projeler yapılıyor” dedi.

       Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici de konuşmalarında Büyükşehir Belediyesi’nin bütün imkanları ile kadınların emrinde olduğunu belirterek, “Oluşturduğumuz tesislerle ve tahsis ettiğimiz personel ile senenin 365 günü hanımefendilerin emrindeyiz. Özellikle hızlı kentleşmenin sebep olduğu ailelerimizdeki hızlı değişimler, köyden kente göç birçok aile problemini de beraberinde getiriyor. Problemlerin çoğu hanımların üzerine biniyor. Çünkü anne olan onlar. Aileyi ayakta tutma yükümlülüğü onların omuzlarında. Hanımefendilerin bu tür sorunlarında sonuna kadar yanındayız. Bir de istiyorum ki artık anneler ağlamasın. Her gün şehit haberleri duyuyoruz. Anneleri, eşleri ve çocukları gözü yaşlı bırakıyoruz. Bunlar son bulsun” diye konuştu. 

   Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Abdullah ÇALIŞKAN ise, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenecek olan etkinlik doğrultusunda yaşadığı olumsuz yaşam tecrübelerine rağmen, hayata tutunması ve ilimiz için olumlu örnek teşkil etmesi sebebiyle onurlandırılması uygun görülen 5 kadınımızın kısa hayat hikayeleriyle birlikte isimlerinin talep edildiğini, İl Müdürlüğü olarak gönderilen 5 isimden ikisinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenecek olan etkinliğe davet edildiğini belirtti. Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün hizmet alanı çerçevesinde ilimizde de şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler hakkında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların yapılmakta olduğunu, hali hazırda 1 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, 3 Kadın Konukevi ve 1 Kadın İlk Kabul Birimimizin bulunduğunu ifade etti. Söz konusu program dolayısıyla tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ettiğini ifade eden ÇALIŞKAN, şiddetin, özellikle de cinsiyete dayalı şiddetin son bulması temennisinde bulunduğunu belirtti.       

     Konuşmaların ardından onurlandırmaya değer görülen 5 kadınımıza Vali Muammer Türker, eşleri Filiz Türker, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici tarafından çiçek ve hediye takdim edildi. Programın birinci bölümü, fuayedeki Kadın Konukevlerimizde kalmakta olan kadınlarımızın yapmış olduğu el sanatları eserlerinin sergilendiği sergi alanı, sosyal hizmet masalarının gezilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle devam ederken, 2. bölümde Psikolog Emine ANADOL tarafından ilimizde kadına yönelik verilen hizmetler; Kadın ve Demokrası Derneği (KADEM) Antalya Şubesi Başkanı Zeynep TAŞ tarafından ise Dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. 

        Kadınlarımızı Dinliyoruz projesi ile AKM Perge Salonu'nda kurulan stantlarda gün boyu kadınlara sosyal hizmet modellerinin tanıtımları yapılarak, ihtiyaçları halinde uygun hizmetlerden faydalandırılmalarına ilişkin rehberlik sağlandı. Proje’nin Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nde uzman personel tarafından haftanın belli günlerinde kadınlara rehberlik hizmeti sunularak devam etmesi planlanıyor.