…
…
…
…
…
…
…
09 Mart 2020, Pazartesi Amasya Türkiye

İl Müdürlüğümüz ile Türk Kadınlar Birliği’nin organizesiyle ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ programı gerçekleştirildi


İl Müdürlüğümüz ile Türk Kadınlar Birliği Amasya Şubesi’nin organizesiyle ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ programı gerçekleştirildi.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programa Valimiz Dr. Osman VAROL ile eşi Funda VAROL Hanımefendi, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet ATLI, Belediye Başkanı Mehmet SARI, İl Müdürümüz Ahmet KIRLANGIÇ, daire amirleri ve vatandaşlarımız katıldı.

Programda konuşan Valimiz Dr. Osman VAROL, “Onuruna bir gün ayrılmış kavramlar mutlaka 365 gün boyunca hissedilmeli, yaşanmalıdır. Dolayısıyla kadınlarımız bizim için sadece bugün değil, 365 gün değerlidir” dedi.

İnsanoğluna biçilmiş rollerden hangileri varsa kadınlarımızın bunların tamamında mevcut olduklarını ve bu işlerinin hepsinin hakkını verecek şekilde yerine getirdiklerini belirten Vali Varol, “Kadınlarımız toplumsal yaşantının içerisinde ve hukuk önünde eşit birer bireydir. Tüm haklarıyla, hukuklarıyla erkeklerden hiçbir farkı olmayan eşit bireylerdir. Konunun temeline bunu koyup konuya böyle yaklaştığımızda aslında bugün modern dünyanın yaşadığı birçok problemi rahatlıkla geride bırakabiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bugün kadınlarımızın sosyal, ekonomik, kültürel yaşamdaki sanat dünyasındaki rolleri giderek geliştiğine değinen Vali Varol, “Eğitim dünyamızda kadınlarımızın oranı yüzde 60’a ulaştı. Yönetici noktasında belki eksiğimiz var ama öyle bir gün gelecek ki bu oranlarda erkekler geriye düşecekler. Bugün hekimlerimizde, sağlıkçılarımızda oran yüzde 50’ye yaklaşıyor. Niye bu iki sektörü örnek veriyorum. Çünkü devletin bütün hanelere girdiği, toplumun bütün kesimlerini kucakladığı iki ana hizmet kolu bunlardır” diye kullandı.

Milletimizin geçmişten bu yana kadınlarını, annelerini, kardeşlerini baş tacı ettiğini anımsatan Vali Varol, “İslamiyet öncelikle zulmedilen kız çocuklarını bu zulümden kurtararak gelmiştir. Hem kitabımız Kur’an-ı Kerim’de hem Peygamber efendimizin sünnetinde kadınlarımızla ilgili sayısız olumlu referanslar ve bu konuda dikkatli olunmasına dair uyarılar vardır. Tarihimizde biz, ‘toy’ denilen yönetim toplantılarına kadınlarıyla beraber oturan, onlarla beraber karar alan bir milletin evlatlarıyız. Tarihe baktığımızda kurduğumuz bütün medeniyetlerde mutlaka ve mutlaka baskın kadın karakterler olmuştur. Yakın tarihe geldiğimizde Amasya Tamimi ile başlayan Milli Mücadele’nin içerisinde kadınlarımızın rolünü kim küçümseyebilir Bir taraftan üretim faaliyetlerini devam ettirirken, ailelerinin sorumluluklarını yüklenirken diğer taraftan cepheye inanılmaz destek vermişler ve bu milleti diz çökmekten kurtarmışlardır. Daha sonrasında yeni, genç devlet kurulduğunda bu devletin belirli noktaya gelmesinde kadınlarımızın inanılmaz rolü olmuştur. Bu rol giderek de artmaktadır. Biz, bu durumdan çok hoşnutuz, mutluyuz. Geleneksel Türk aile düzeni de bozulmadan varlığını sürdürebilmektedir. Çalışan kadınlarımız aynı zamanda ailenin sorumluluğunu da erkekten daha fazla yüklenmekte ve geleneksel aile yapısının da bozulmaması için elinden geleni yapmaktadır. Dünyada bu ikisini birden başarabilen, götürebilen çok nadir toplumlar vardır” ifadelerini kullandı.

Toplumumuzda kadına şiddet konusundaki cahillik ve eğitimsizlik kaynaklı problemlerin önüne geçilmek için devlet olarak çok ciddi gayret gösterildiğine dikkat çeken Valimiz Dr. Osman VAROL’un konuşmasının ardından İl Müdürlüğümüz, KOSGEB, İş-Kur ile İl Müftülüğümüz tarafından kadınlara yönelik hizmetler konusunda panel gerçekleştirildi.

Programda, Cumhuriyetimizin ilk öğretmenlerinden olan 106 yaşındaki Mukime FIRATOĞLU’na ‘Yılın Kadını’ ödülü, Amesia Çalışan Arı Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi Başkanı Medine ALKOÇ’a ‘Yılın Başarılı Kadını’ ödülü, Boğaköy Çavuşhan İlkokulu Öğretmeni Hilal ERBAŞ’ a da ‘Yılın Fedakar Kadını’ ödülü verildi.

Belediye Başkanı Mehmet SARI,  İl Müdürümüz Ahmet KIRLANGIÇ ile Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Hale ERTOPÇU BOZTEPE’de programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptılar.