…
25 Ekim 2020, Pazar Amasya Türkiye

Bir Çocuğun Hayatına Dokunun


Bir çocuğun hayatını değiştirin. Hem çocuğun hayatını hem de kendi hayatınızı değiştirin. Hayatına dokunduğunuzda emin olun ki sihirli bir elde sizin hayatınıza dokunacaktır. Bir çocuğun hayatınıza girmesi ile hayatınızın başka bir dünyaya taşındığını görmeniz size ağız tadında bir mutluluk verecektir. Günler geçtikçe almış olduğunuz manevi haz ile aslında o çocuğun değil de kendinizin ne kadar şanslı olduğunuzu hissedeceksiniz.

Siz, o çocuğun hayatına dokunarak birçok katkı sağladığınızı düşüneceksiniz oysaki onun size sağladığı manevi zenginleşmeyi fark ettiğinizde yaşayacağınız mutluluğu tahmin dahi edemeyeceksiniz.

Kuşkusuz sağlıklı her biyolojik anne-baba ya da toplumun alıştığı  deyimle öz anne baba (ki büyüten mi doğuran mı öz ailedir, bence büyüten) çocuklarını dünyaya geldiğinde en iyi şekilde yetiştirmek için uğraşırlar. Ancak yaşam koşulları buna her zaman olanak tanımayabilir. Psikolojik, zihinsel veya bedensel hastalıklar, ekonomik sorunlar, aile içinde şiddet ve geçimsizlik, ölüm gibi nedenler ailelerin sağlıklı bütünlüğünü korumalarını engelleyebilmektedir. Böyle durumlarda ailedeki çocukların sağlıklı yaşam koşulları sağlanamamakta ve sonrasında farklı sorunlara yol açmaktadır. İşte bu  şartlardaki çocuklara yardım edebilmenin en doğru yollarından biri de “KORUYUCU AİLE OLMAK” tır.

Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu aile hizmeti, herhangi bir sebepten ötürü biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların, uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, bir aile ortamında bakılması ve yetiştirilmesidir.

Kuşkusuz her çocuk için en sağlıklı ortam kendi biyolojik ailesinin yanıdır. Ancak çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla zayıflayan ve dağılan aileler, ya da zihinsel, bedensel, psikolojik sorunları nedeniyle aile bütünlüğünü sağlayamayan aileler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaz, onlara bakamaz hale gelebilmektedirler. Bazı çocuklar ise biyolojik aileleri tarafından ihmal ve istismara uğramakta olup, sağlıklı gelişimi açısından biyolojik aileden uzaklaştırılması acil önem teşkil etmektedir. Hangi gerekçe ile olursa olsun ailesinden ayrılarak kurum bakımı altına alınmış olan çocuklara verilebilecek en iyi hizmet, onun kendi ailesinin yanında bakımının sağlanabilmesi için gerekli koşullar sağlanana kadar başka bir aile yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Çocuklar ancak düzenli olarak ihtiyaçlarının karşılandığı, korunup sevildikleri ve bağlanabildikleri yetişkinler aracılığı ile aile ortamı içerisinde yaşadıkları travmaları atlatabilmekte ve sağlıklı olarak gelişebilmektedir.

Günümüzde Devlet himayesinde olan çocukların yaşadığı fiziki şartlar ne kadar iyi olsa da topluma yararlı sağlıklı bireyler olarak gelişebilmeleri ve geleceğimizi yaratabilmeleri için  ailenin sevgisine, aile ortamına ve koşulsuz desteğine ihtiyacı olduğu bir gerçek. Konu ile ilgili yapılan çok sayıda bilimsel araştırma ile de ispatlanmış bir durum bu. Yapılan araştırmalara göre çocuklara gerekli desteği  biyolojik ailelerinin sağlayamadığı durumlarda koruyucu ailelerin sağlayabildiği görülmüştür.

Sağlıklı ve müreffeh toplumların oluşmasında çocukların aile ortamında sevgi ve şefkatle büyümesinin temel koşul olduğu düşünüldüğünde Bakanlığımızın koruyucu aile modeli tam da bu amaca hizmet etmektedir. Emin olun ki devlet korumasında ne kadar az çocuk kalırsa, ne kadar çok çocuk aile ortamında yetişirse o kadar sağlıklı bir toplum ortaya çıkacaktır.

Koruyucu Ailelere Devlet Desteği Var mı?

Koruyucu ailelere, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere çocuk başına çocuğun (varsa) engellilik ve yaş durumuna göre değişkenlik gösteren miktarlarda aylık net ödeme yapılır. Ayrıca koruyucu aileye yılda bir kez çocuğun eğitim masrafları karşılığı 3 katı tutarında ve yılda iki kez giyim masrafları karşılığı 2 katı tutarında ödeme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, aylık okul servis ücretleri, meslek edindirme ve sınavlara hazırlık kurs ücretleri için de yıllık belirlenen tutarlarda ödemeler yapılmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Piriminiz Devletten

Koruyucu aile sözleşmesi devam eden koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması halinde devlet tarafından koruyucu aile sigorta ödemesi yapılmaktadır.

Devletimizin koruyucu ailelere sağlamış olduğu imkanlar hakkında daha geniş bilgi almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Biriminin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Nasıl Koruyucu Aile Olunur?

Eğer bir çocuğun hayatını değiştirmek istiyorsanız; TC vatandaşı olmanız, 25-65 yaş arasında, en az ilkokul mezunu olmanız ve düzenli gelirinizin olması temel kriterler. Evli ya da bekar, kadın ya da erkek, çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aile olabilir. Koruyucu aile olmak için yaşadığınız ilin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne şahsen başvurmanız gerekiyor.

Sevginin ve şefkatin hissedildiği yüreklerde; aile ortamında yaşanır asıl mutluluk. Ailesiz çocuk kalmasın diye yazıda belirttiğimiz şartları taşıyan tüm Amasyalıları   “koruyucu aile” olmaya davet ediyoruz.

 

 

                                                                                        Oğuzhan BAYRAKTAR

                                                                                                   Araştırmacı