…
…
…
…
…
…
02 Eylül 2020, Çarşamba Adana, Türkiye

Çocuklarımızın Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Gezisi


İl Müdürlüğümüze bağlı Seyhan Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğümüzde bulunan çocuklarımız, Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan ve Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerinin yer aldığı Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni gezdi.

Canlı bitkileri tanımaktan uzak bir neslin yetişmekte olduğu düşünülürse, gelecekte çocukları bekleyen tehlikeyi daha iyi görebiliriz. Dünyanın birçok ülkesinde rastladığımız botanik bahçeleri endemik bitki türlerini yakından tanıma imkânı sunması açıdan büyük bir önem taşımaktadır.

Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi içerisinde yer alması nedeniyle zengin bir ekonomik bitki koleksiyonuna sahip olup aynı zamanda çok sayıda omurgasız türünün yanı sıra 6 tür sürüngen, 30 tür kuş ve 8 tür memeliden oluşan omurgalı faunasına ev sahipliği yapmakta. Çarpık kentleşme, bilinçsiz avcılık ve zirai ilaçlar gibi nedenlerle nesilleri hızla yok edilen ve yaşam alanları ellerinden alınan bu hayvanları koruyarak, onlara yaşam alanı sağlamakta.

Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin bağlı olduğu Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezinde görevli personel ile yapılan sohbette “Koruma altına alınan bitki türlerinin gelecek nesillere aktarıldığını söyledi.” Bugüne dek binlerce ziyaretçiyi ağırlayan, bahçenin özelliklerini anlatan öğretim üyesi, “Bahçemizde kaya, tıbbi ve aromatik bitkiler, palmiye, Doğal Akdeniz Vadisi gibi alt bahçelerimiz var. Botanik Bahçeleri bilimsel ve eğitsel amaçlı kurulur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan yabancı egzotik türler ile endemik yani o yöreye ve ülkeye özgü türler bir arada bulunur. Bu tür alanlar, halka bitkileri tanıma ve doğa bilincini aşılama imkânı sunmaktadır.” dedi. Çocuklarımız bu değerli bilgiler için yetkililere teşekkür etti.

Gezide, çocuklarımız açık havada doğal güzelliklerin tadını çıkararak, önemli bilgiler öğrendiler.