…
…
…
…
…
…
…
11 Mayıs 2024, Cumartesi Ankara, TÜRKİYE

Bakanımız Göktaş, Mühendis Kızlar İstanbul Buluşması ve FSMVÜ Otizm Protokolü İmza Töreni’ne Katıldı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'nin kız çocuklarının hak ettiği yeri alması ve önlerindeki engelleri kaldırmak için büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde kız çocuklarının bilim, sanat, sağlık, yönetim başta olmak üzere her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için adımlar attık." dedi

Bakan Göktaş, Beykoz'daki bir otelde düzenlenen Mühendis Kızlar İstanbul Buluşması'ndaki konuşmasında, kız çocuklarının umutlu yarınlarına hizmet eden her projenin Türk milletinin geleceğine en büyük yatırım olduğunu söyledi.

Kız çocuklarına parlak bir gelecek sunan bu tür önemli çalışmaların paydaşı olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Göktaş, programda Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan'dan 52 mühendisin bulunduğunu belirtti.

Göktaş, kız çocuklarının kendi hayatları hakkında söz sahibi olmalarının en önemli hedefleri olduğuna dikkati çekerek "Bu hayatta herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan, kendi geleceklerini kurmalarıdır. Bu hedefimiz doğrultusunda kız çocuklarının geleceğe daha güvenle bakmaları için yeni hizmet modelleri geliştiriyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de ve dünyada kız çocuklarının tüm sosyal haklardan tam ve etkin bir şekilde yararlanmaları için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini aktaran Göktaş, el birliğiyle hayata geçirdikleri her projeyle gençlerin güzel başarılara imza attığına şahit olduklarını kaydetti.

"Tüm çalışmalarımızdan güzel sonuçlar almaya başladık"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, genç kızların elde ettiği her bir başarının, ülkenin refah düzeyini artıran önemli gelişmeler sağladığını dile getirerek bu anlamda kız çocuklarına sağlıklı ve güvenli bir hayat sunmak, onları güçlü şekilde geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını anlattı.

Bunun için tüm imkanları gençler için seferber etmeye devam edeceklerini belirten Göktaş, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak, kız çocuklarının hak ettikleri yeri almaları için, önündeki engelleri kaldırmak için büyük atılımlar gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde kız çocuklarının bilim, sanat, sağlık, yönetim başta olmak üzere her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için adımlar attık. Bu kapsamda kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektörle işbirlikleri kurduk. El birliğiyle gerçekleştirdiğimiz tüm bu çalışmalarımızdan güzel sonuçlar almaya başladık."

Göktaş, 12. Kalkınma Planı'nda yer aldığı gibi çocukların üstün yararını gözeterek potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamanın temel amaçları olduğunu aktararak bu doğrultuda özellikle kız çocuklarına destek olmaya devam ettiklerini anlattı.

Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'nin, kendileri için bu alanda büyük bir hassasiyetle üzerine titredikleri çok özel bir çalışma olduğunu vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu:

"Bu proje ile genç kızlarımızın yeteneklerini keşfetmeleri ve parlak bir gelecek inşa etmeleri için önemli fırsatlar sunuyoruz. Mühendis olmak isteyen kız öğrencileri birçok açıdan destekleyen projemiz aynı zamanda nitelikli kadın iş gücünün artmasına, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlıyor. Bu noktada, 2016 yılından beri devam eden projemizin kıymetli paydaşı olan Limak Vakfı ile hedeflerimize büyük oranda ulaştığımızı gururla ifade etmek isterim. Türkiye ile birlikte Kuzey Makedonya, Kosova ve Suudi Arabistan'daki çalışmalarıyla yaygınlık kazanan projemiz, Global Engineer Girls markasıyla uluslararası bir boyuta taşınmış durumda. Her geçen yıl projenin kapsadığı alanı genişletmeye ve ulaştığımız kız öğrenci sayısını artırarak bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz."

Proje yeni istihdam alanları sunuyor

Bakan Göktaş, Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'nin, yeni istihdam alanları sunmasıyla birlikte kadın haklarının gelişmesi için de sağlam bir zemin oluşturduğuna işaret ederek projenin sağladığı imkanların, genç kızlar için kalıp yargıların ötesinde yepyeni kariyer hedefleri sunduğunu söyledi.

Göktaş, projenin herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan çalışma hayatının yetenek ve liyakat esasına göre yeniden yapılandırılması için öncülük yaptığını belirterek "Bu noktada bu projenin, aynı zamanda, eşit ücret ve mesleki yükselme şartları başta olmak üzere her aşamada adil bir sürecin işlemesini sağlayacak bir dönüşümüne aracılık ettiğine inanıyorum." diye konuştu.

Projenin toplumsal dönüşümü destekleyen bu etkisiyle 2022-2023 öğretim yılında yüzde 31,2 olan mühendislik, imalat ve inşaat bölümlerinde okuyan kız öğrenci oranının yükselmesini de beklediklerini dile getiren Göktaş, "Böylece kız çocuklarının yetenekleri ve tercihleri doğrultusunda yüksek gelirle iş hayatında yer alacaklarına inanıyoruz." dedi.

Kadın doğasına son derece uyumlu mühendislik mesleğini kadın dünyasında daha tercih edilir kılmaya odaklandıklarını vurgulayan Göktaş, proje kapsamındaki mentörlük eğitimleri ve staj fırsatlarıyla kız öğrencilerin kariyer yolculuklarında rehberlik ettiklerini kaydetti.

Bakan Göktaş, "Türkiye'nin Mühendis Kızları ailesi olarak liselerdeki rol model buluşmalarımız, web sayfasında yer alan 'Mühendise Sor' uygulamamız, sahada aktif çalışan kadın mühendislerimizle mühendis adaylarımızın her an yanındayız. Mühendis kızlar olarak dayanışma ve kardeşlik duygusunu güçlendiren bütün katılımcılarımız bizim için çok kıymetli. Kelimelerle arası iyi olan kız çocuklarının sayılarla kurduğu güçlü bağı açığa çıkarmak ve söz haklarını daha belirgin kılmak ise bizim işimiz." ifadelerini kullandı.

"Sizlerle güçlü Türkiye'yi inşa edeceğiz"

Göktaş, Türkiye'de ve dünyada sivilden askeri alana, madenlerden uzay çalışmalarına, yapay zekaya kadar çok geniş bir alanda önemli değişikliklere şahit olduklarını aktararak mühendis olmak isteyen kız çocuklarına destek olmak ve her geçen gün sayılarını artırmak için büyük bir gayret sarf ettiklerini söyledi.

Bu tür projeler hem kız çocuklarına yeni imkanlar sağlaması hem de güçlü bir network ağı oluşturmaları açısından çok kıymetli bulduklarını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, sözlerini şöyle bitirdi:

"Bu vesileyle bize ilham kaynağı olan ve desteğiyle bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan Sayın Cumhurbaşkanımız ve değerli eşine şükranlarımızı sunuyoruz. Başta değerli paydaşımız Limak Vakfı nezdinde Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ebru Özdemir'e, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak genç kızlarımızı yüreklendiren, onlara rol model olan değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Sizlerle güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğiz, sizlerle güçlü Türkiye'yi inşa edeceğiz. İnanıyorum ki, pırıl pırıl genç kızlarımızın hayalleri, hedefleri ve kendilerine duydukları inanç, bugün hepimiz için yepyeni bir motivasyon kaynağı olmuştur."

Program, genç kızların Bakan Göktaş ile fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

FSMVÜ ile Otizm Protokolü imzalandı

Bakan Göktaş, daha sonra Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Üsküdar Yerleşkesi'nde düzenlenen FSMVÜ ile Otizm Protokolü törenine katıldı. Araştırmaların son yıllarda otizm yaygınlık oranlarının hızla arttığını gösterdiğini söyleyen Göktaş, bu artış hızı ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar karşısında otizmi daha geniş bir perspektifle ele almak durumunda olduklarını ifade etti. Götaş, bu anlamda mevcut çalışmalarını belirli periyotlarla gözden geçirdiklerini ve yeni hizmet modelleri geliştirdiklerini belirtti.

Yaptıkları alan çalışmalarını konuyla ilgili tecrübelerle birleştirerek yeni politikalar ürettiklerini dile getiren Göktaş, "Politika geliştirme süreçlerimizde, kamu, STK, akademi ve diğer paydaşlarımızla işbirliği içinde tüm tarafların talep ve görüşlerini alarak ilerliyoruz. Bu anlayışla son 22 yılda bu konuda önemli adımlar attık. 2016 yılında ilan ettiğimiz 'Otizm Spektrumlu Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı' ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu eylem planının devamı niteliğindeki ve 2023 ile 2030 arasını kapsayan 'Otizm Spektrumlu Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planını' 2 Nisan 2023 Dünya Otizm Farkındalık gününde kamuoyuyla paylaşmıştık." diye konuştu.

"Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli"

Eylem planıyla erken tanı için otizm tarama programı ve etkili bir hizmet sunumu için erken müdahale programı oluşturduklarını anlatan Göktaş, böylece özel eğitim sisteminin güçlendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

Ayrıca pilot uygulamasını başlattıkları "Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli" ile Bakanlığa başvurduğu andan itibaren otizmli birey ve ailesi için bir sosyal hizmet danışmanı görevlendireceklerini belirten Göktaş, şunları kaydetti:

"Danışmanlarımız, her aileye, ihtiyaçları doğrultusunda belirli aralıklarla takibini yapmak üzere bir çalışma planı oluşturacak. Böylece, otizmli bireyin en uygun hizmetlere ulaşması için aileyle birlikte karar alma süreçlerine yardımcı olacağız. Bunun yanı sıra ailelerimize psikososyal destek hizmeti vereceğiz. Bakanlık olarak, çalışmalarımızı her bireyin özel olduğu inancıyla yürütüyoruz. Her vatandaşımızın özel durumuna büyük bir hassasiyetle yaklaşıyor, hizmetlerimizi titizlikle yürütüyoruz. Bu durumun önemi, hepimizin bu meseleye daha bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla yaklaşmamızı önemli kılıyor."

Hem otizmli bireylerin hem ebeveynlerin hem de bakım verenlerin sosyal hayatına etki eden tüm faktörleri detaylıca ele almaları gerektiğine dikkati çeken Göktaş, "Bu anlamda, bilimin bizler için çok kıymetli bir yeri bulunuyor. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi otizm konusunda da bir farkındalık oluşturmak, bu alanda verdiğimiz hizmetlerin kalitesini artırmak adına üniversitelerle işbirliklerini önemsiyoruz. FSMVÜ'nün bu alanda çok kıymetli çalışmaları bulunuyor." diye konuştu.

Göktaş, her biri birbirinden kıymetli bu çalışmaların Bakanlık olarak FSMVÜ ile yapılan işbirliğini kendileri için daha da anlamlı kıldığını belirterek, "Bugün atacağımız imzalardan sonra ortaklaşa yürüteceğimiz çalışmaların bu konudaki faaliyetlerimize katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz." dedi.

FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek de özel gereksinimli bireylerle ilgili ilkleri uygulayan bir üniversite olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile FSMVÜ arasında "Özel Gereksinimli Bireylere Sunulan Hizmetlere Yönelik İş Birliği Protokolü" imzalandı.

Törenin ardından rektör Şimşek, Bakan Göktaş'a Fatih Sultan Mehmet portresi hediye etti.