…
15 Haziran 2020, Pazartesi Kocaeli,TÜRKİYE

İl Müdürlüğümüzce COVİD-19 Kapsamında Alınan Tedbirler / Yürütülen Çalışmalarımız


Çin’ in Wuhan şehrinden başlayarak dünya geneline yayılan ve 11 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de görülmekte olan Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamında, Cumhurbaşkanlığı’mız ve Sağlık Bakanlığı’mızın açıklamaları doğrultusunda Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz nezdinde pek çok tedbir alınmış olup, salgının seyrine paralel olarak da yeni tedbirler alınmaya devam edilmektedir.

Pandemi’nin ülkemizde görüldüğü tarih itibari ile;

• Tüm kuruluşlarımızda yapılacak olan ziyaretler, izinler, planlanan tüm sosyal etkinlik ve faaliyetler durdurulmuştur.
• Bakanlığımız ve ilimiz bünyesinde gerçekleştirilecek nakil ve tertip işlemleri ikinci bir emre kadar beklemeye alınmıştır.
• Sağlık Bakanlığımızca açıklanan 14 kural hakkında kuruluş sakinlerimize ve personellerimize bilgilendirme yapılmış olup söz konusu kuralların uygulanması takip edilmektedir.
• Kuruluşlarımızda günlük dezenfekte çalışmalarının yapılması sağlanmış, maske+eldiven vb. gerekli malzemelerin tedariki sağlanarak devamlılığı takip edilmektedir.
• Nisan ayının ilk haftasından geçerli olmak üzere yüksek risk grubunda olan engelli, yaşlı, çocuk ve kadın kuruluşlarımızda kapalı vardiya sistemine geçilmiş, vardiyaya girecek personellerin COVİD-19 testi yaptırmaları sağlanmış ve çıkan sonuca göre personel mesaisine başlamıştır. Vardiyasını tamamlayan personelin evde istirahatli olduğu dönemde sosyal izolasyonunu sağlayıp sağlamadığı yönünde idarece gerekli kontrol yapılmış ve kayıt altına alınmıştır.
• Kuruluş personellerimizin işe geliş ve gidişlerin de bulaş riskini önlemek amacı ile ulaşımları kuruluş araçlarımız ile sağlanmış olup, toplu taşıma araçları ile temas önlenmiştir.
• İl Müdürlüğümüz uhdesinde Kriz Masası oluşturulmuş olup, hizmet almakta olan bireyler ile hizmet vermekte olan personellerin durumu takip edilerek düzenli periyotlarda Bakanlığımıza bilgi verilmiştir.
• Tüm Kuruluşlarımızda sosyal izolasyan odaları oluşturulmuş ayrıca İl Umumi Hıfzıssıhha kurulunca Milli Eğitim Müdürlüğüne ait olan ve Müdürlüğümüze tahsisi uygun görülen bir bina Sosyal İzolasyon Kuruluşu olarak hizmete başlamıştır. Bahsi geçen izolasyon kuruluşlarında; kuruluşlarımızdan hizmet almakta iken hastaneye sevk edilen, sağlık problemleri nedeni ile düzenli olarak sağlık kuruluşlarına gitmesi gereken, aile yanına izinli gönderilen ve tekrar kuruluşa dönmek isteyen kişilerin ve zorunlu haller kapsamında acil olarak yatılı hizmet modelinden yararlandırılması uygun görülen bireylerin asıl hizmet kuruluşlarına döndürülmeden önce 14 gün takip ve testleri sağlanmaktadır.
• İlimizdeki ve pandemi sürecinde ilimizin yüksek riskli bölge olması ve vaka sayılarının fazla olması göz önüne alındığında, Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün almış olduğu sıkı tedbirler sayesinde, hizmet vermekte olduğumuz hiçbir alanda Covid-19 Pozitif vakaya rastlanmamış olup, gösterilmiş olan bu başarının gizli kahramanları ise bu süreçte fedakar ve cefakar bir şekilde görevlerini yapan değerli sosyal hizmet çalışanı arkadaşlarımızdır.
Normalleşme adımlarına istinaden Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzce yeni planlamalar yapılmakta olup, alınan kararlar doğrultusunda 15.06.2020 tarihi itibari ile;
* Kuruluşlarımızda kapalı vardiya sisteminde çalışan personelimiz 01.07.2020 tarihine kadar görevlerine aynı sistem ile devam edeceklerdir
• Ailelerinin yanına izinli gitmek isteyen engelli, yaşlı ve çocuklara 1 aydan az olmamak koşulu ile izin verilmesi uygun görülmüş olup, Müdürlüğümüzce izin süreleri bitiminde bireylerin Covid-19 testinin yaptırılması ve 14 günlük izolasyonunu sosyal izolasyon odalarında geçirmeleri sağlanacaktır.
• Tüm kuruluşlarımızda halihazırda devam etmekte olan Pandemi sonrası sosyal hayata uyum çalışmaları hızlandırılacaktır.
01.07.2020 tarihi itibari ile;
• Normalleşme adımlarına istinaden kurum bakımı taleplerine ilişkin hane ziyaretleri ve sosyal inceleme işlemleri başlatılacaktır.
• Resmi ve özel tüm kuruluşlarımızda yakın ve akraba ziyaretlerine izin verilecektir.
• Pandemi sürecinde Bakanlığımız tarafından bulaş riskini önlemek için durdurulan tertip ve nakil işlemleri başlatılacaktır.
Cumhurbaşkanlığımız ve Bilim Kurulu’ nun normalleşme adımları kapsamında aldığı tüm kararlar Müdürlüğümüzce yakinen takip edilmekte, Koronavirüse karşı 14 kural, maske+mesafe+temizlik kurallarına riayet edilmekte, bu anlamda gerekli kontroller yapılmakta, hizmet almakta olan tüm bireylerimizin 14 günlük sosyal izolasyonlarını ayrı bina/ ayrı odada geçirmeleri sağlanmaktadır.
Pandemi Sürecinin başından itibaren hiçbir özveri den kaçınmayarak, sabır ve fedakarlık ile görevlerini yerine getiren değerli sosyal hizmet çalışanı arkadaşlarıma ve bu süreçte çalışanlarımıza destek olan kıymetli ailelerine göstermiş olduğu çabalarından dolayı tüm kalbi duygularım ile teşekkür eder, ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı sürecin bir an evvel son bulmasını dilerim.

                                                                                                                                                         Mesut YALÇIN

                                                                                                                                        Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler

                                                                                                                                                            İl Müdürü