Hızlı Menü

Şiddeti Önleme Platformu Aile İçi Şiddet Alt Çalışma Grubu, toplantılarını 09/08/2004, 01/09/2004, 14/09/2004, 29/09/2004, 11/10/2004, 18/10/2004 ve 26/10/2004 tarihlerinde gerçekleştirmiştir. İlk toplantıda Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdür Vekili Nesrin AFŞAR ÇELİK başkan seçilmiş; katılımcıların çalışma düzeni hakkındaki düşünceleri alınmıştır. Aile İçi Şiddet Alt Çalışma Grubu, çalışmalarını her Kurumun aile içi şiddet ile mücadelede imkanlarını ve eksikliklerini değerlendirmesi şeklinde yapmayı kararlaştırmıştır. Şiddeti Önleme Platformu Aile İçi Şiddet Alt Çalışma Grubu çalışmalarını TBMM İstanbul Milletvekili Dr. Zeynep KARAHAN USLU ile Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu temsilcilerinin ve üniversite öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirmiştir. Şiddeti Önleme Platformu’nun 09/03/2005 tarihinde Devlet Bakanı Sn. Güldal AKŞİT başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında Alt Çalışma Grupları Raporları değerlendirilmiş ve katılımcıların görüşleri doğrultusunda Raporlar yeniden düzenlenmiştir.

Şiddet genel olarak bir bireyin diğer birey üzerinde uyguladığı fiziksel, sözel, duygusal ve cinsel saldırı olarak tanımlanmaktadır (Belkin, 1980). Bu şiddet olgusu toplumsal ve özellikle medya aracılığıyla beslenmektedir. Bir alanda yaşanan şiddetin yol açacağı zarar toplumsal yaşamın diğer alanlarına da yansımaktadır. Ancak, konuyla ilgili sınırlı sayıdaki çalışmalar, özellikle aile içerisinde yaşanan şiddetin daha derin ve kalıcı iz bıraktığını vurgulamaktadır (Aile Araştırma Kurumu, 1995). Her alandaki toplumsal ilişkilere yansıyan şiddet, genellikle kadınlara ve çocuklara yöneliktir. Çocuklar ve gençler aracılığıyla da gelecek nesillere aktarılmakta ve bu süreç içerisinde “kalıcı ve doğal” sayılmaktadır. Bu kalıcılığın içselleştirilmesinin yanı sıra özellikle yaşanan ekonomik ve sosyal kriz dönemlerinde çocuklara yönelik şiddet olayları artmaktadır.

Şiddeti Önleme Platformu toplantıları, toplumsal alanda, ailede ve kitle iletişim araçlarında şiddetin önlenmesi ve bu konudaki toplumsal duyarlılığı arttırma amacıyla Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığının koordinatörlüğünde düzenlenmiştir.

Son zamanlarda Tv kanallarında aile ve kadın odaklı birçok programın yayına girdiği, bazılarının ise yayından kalktığı görülmektedir. Örneğin ATV’de Yalnız Değilsiniz, Kanal D’de Kadının Sesi, Show Tv’de Biz Bize, TGRT’de Sizin Sesiniz vb. Bu yapımların yapım formatları, içerikleri ve sunum biçimlerinin birbirine oldukça benzerlikler gösterdiği görülmektedir. İnceleme konusu yapılan bu yapımlarda belirleyici öğenin format ve sunum biçimi olduğu görülmektedir. Bu açıdan yapılan incelemede, programların televizyonun sunum ve format özellikleri çerçevesinde, bazı kavramları(şiddet, boşanma, terk, kayıp, kaybolma vb) belirli bir bakış/yönlendirme boyutunda sunarak, bireye, aileye, dünyaya ve gündelik yaşamımıza ilişkin bakış ve algılamamızda modeller/eylem haritaları sundukları görülmektedir. Özellikle televizyonun aile odaklı ve görsel bir iletişim aracı olarak bu yöndeki işlevi, bazı ileti/paradigmaları (Aile/özel yaşamların kamuya sunulması şeklinde teşhirci/röntgenci konum, Benzer konumda olanların varlığı nedeniyle yaşanan/özdeşleşme/meşrulaştırma/rahatlama, Sorunların sistemle olan bağlarını gösterici nedenselliklerin yerine bireysel neden ve çözümlerin sunumu hatta çözümsüzlük, Ailemiz, çevremiz şiddet, kötülük, felaketlerle dolu ve bunlara aklımız ermez, bırak erbabı halletsin iletisi) sürekli üreten ve yineleyen konumuyla gerçekleşmektedir.

Eğitim ve Şiddet Alt Çalışma Grubu, çalışmalarını, şu başlıklar altında eğitim programları geliştirme çerçevesinde gerçekleştirmiştir. Toplum Eğitimi 1- Hizmet Verenlerin Eğitimi, 2- Şiddetin Toplumsal Taraflarına Yönelik Eğitim, a) Şiddet Uygulayıcıların Eğitimi, b) Mağdurların Eğitimi ve Rehabilitasyonu, 3- Kitlesel Eğitim 1- Hizmet Verenlerin Eğitimi: Hizmet verenlerin eğitimini kurumsal eğitim olarak tanımlamak mümkündür. Bu bağlamda, şiddeti önlemeye yönelik hizmet içi eğitim programları, aşağıdaki kurumlarda şiddet konusunda bilgilendirici, yönlendirici, duyarlılık artırıcı, farkındalık kazandırıcı toplantılar, konferanslar ve küçük grup çalışmaları şeklindeki etkinliklerle verilebilir:

Kurumumuzca yürütülen Sokak Çocukları Projesi kapsamında ülke genelinde uygulanabilir çözüm programlarının geliştirilmesi hedeflenmiş ve bu amaçla yurdun çeşitli bölgelerinde farklı olgu ve görünümlerin tespiti amacıyla incelemeler gerçekleştirilmiştir. Sorunun yoğun bir şekilde yaşandığı İstanbul ve Diyarbakır ayrı bir dikkatle ele alınmıştır. Diyarbakır’dan sonra yakın çevresindeki illerden Elazığ ve Malatya da inceleme kapsamına alınmıştır.